Voetbalnieuws

Oud-voetballer en Feyenoord-icoon Wim Jansen (75) overleden

Jansen werd op 28 oktober 1946 geboren in de Rotterdamse Bloklandstraat, waar ook zijn idool Coen Moulijn woonde. Op 10-jarige leeftijd werd hij lid van Feyenoord.

Jansen debuteerde op 18-jarige leeftijd in de hoofdmacht, die hij vijftien jaar zou dienen. Na een kortstondig avontuur bij Washington Diplomats maakte hij de gevoelige overstap naar Ajax, op voorspraak van vriend en voormalig ploeggenoot Johan Cruijff. Hij debuteerde uitgerekend tégen Feyenoord, wat hem niet in dank werd afgenomen. Voor de wedstrijd werd hij geraakt door een ijsbal.

Stille Willem

Als speler stond Jansen bekend als ‘Stille Willem’, en ook na zijn actieve carrière ging hij publiciteit het liefst uit de weg. Tekenend voor zijn persoonlijkheid was dat hij bedankte voor het erelidmaatschap van Feyenoord, toen hij daarvoor gepolst werd. Tot de corona-uitbraak was hij als adviseur nog vaak bij Feyenoord te vinden.

Jansen had ook een enorme staat van dienst in het Nederlands elftal, waarvoor hij tussen 1967 en 1980 uitkwam. Hij speelde 65 keer voor Oranje (één doelpunt) en maakte deel uit van de lichting die in 1974 en 1978 de finale van het wereldkampioenschap haalde.

Bron: NOS